Duyurular

Paylaş

Işık Üniversitesi OPAM IDEF'19 Fuarı'nda

Türkiye'nin ilk görsel ve kırmızı ötesinde gözlem yapabilme kabiliyetine sahip, 4 metre çap ile en büyük optik teleskopu olan ve 2020'de faaliyete geçmesi planlanan 'Doğu Anadolu Gözlemevi Teleskopu'nun optik ve mekanik tasarımını yapan Işık Üniversitesi Optomekatronik Uygulama ve Araştırma Merkezi (OPAM), en son teknolojilerin sergileneceği Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF'e katılıyor.

Bu yıl 14'üncüsü, 30 Nisan – 3 Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar Ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek IDEF'19 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, savunma sanayinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı çok sayıda firmayı ağırlayacak. Savunma sanayine yönelik en son teknolojilerin sergileneceği fuarda, Türkiye'nin optik ve optomekatronik alanında sayılı merkezleri arasında bulunan Işık Üniversitesi Optomekatronik Uygulama ve Araştırma Merkezi de (OPAM) yerini alıyor.

Türkiye'nin 2020'de faaliyete geçmesi planlanan ilk görsel ve kırmızı ötesinde gözlem yapabilme kabiliyetine sahip ve 4 metre çap ile en büyük optik teleskopu olan ve Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesindeki Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskopu'nun optik ve mekanik tasarımında OPAM imzası bulunuyor.

DAG Teleskopu'nun atmosferik etkileri ortadan kaldırarak uzay teleskopları seviyesinde çözünürlük kabiliyeti sağlayan ilk yerli adaptif optik sistemi TROIA (Turkish Adaptive Optics System for Infrared Astronomy) ve yine DAG teleskobu için görüntü demet doğrultucu sistemleri (Derotator Sistemleri) tamamen yerli mühendislerce ve yerli olanaklarla Işık Üniversitesi OPAM tarafından gerçekleştirildi. Tasarım sürecinde iki önemli buluşa da imza atan OPAM, bu buluşlar için Avrupa Patent Ofisi'ne başvurdu.

'Teknoloji Üretiminde Geldiğimiz Noktayı Göstereceğiz'

Fuara katılım gösteren az sayıdaki üniversite merkezi arasında bulunduklarını kaydeden Işık Üniversitesi OPAM Müdürü Dr. Onur Keskin, "DAG Teleskopu'nun optik ve mekanik tasarımlarını gerçekleştirmenin ötesinde, Türkiye'de alanında "ilk" ve "en"leri gerçekleştiren OPAM olarak milli adaptif optik sistemimiz TROIA ve görüntü demet doğrultucu sistemlerimizin tasarım ve üretimlerini de üstlenerek, Türkiye'nin uzay gözlemleri çalışmalarına yerli ve milli olanaklarla imzamızı attık" dedi.

DAG Teleskopu'nun, Türkiye'nin uzay gözlemleri ve teknolojileri alanında uluslararası arenada 'Ben de varım' diyebileceği çok önemli bir proje olma niteliği taşıdığını kaydeden OPAM Müdürü Dr. Onur Keskin, "Böyle büyük bir projede yer alarak milli teknoloji hamlesine katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. OPAM olarak aynı zamanda (Milli Adaptif Optik Sistemlere entegre edilebilir) optik haberleşme, havacılık ve uzay teknolojileri, kara ve deniz sistemlerine yönelik savunma alanlarında da çözümler sunuyoruz. Fuarda gerek yerli gerekse yabancı katılımcı firmalar ve ziyaretçilerle yoğun bir görüşme trafiğimiz olacak. Böylelikle önemli iş bağlantıları yapma olanağının yanı sıra, diğer katılımcı yerli firmalarla birlikte Türkiye'nin ve Türk üniversitelerinin mühendislik ve teknoloji üretiminde geldiği aşamayı da tüm dünyaya göstermiş olacağız." dedi.

OPAM, 30 Nisan – 3 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da Tüyap Fuar Ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek IDEF 2019 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda Salon 14 - Stant 1434A'da ziyaretçilerini ağırlayacak.

İlgili Dosyalar