PROF. DR. TAMER BAŞOĞLU'NA İNGİLTERE'DEN BÜYÜK ÖDÜL

Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tamer Başoğlu, bu yıl yenilenen ve İzmir –Karşıyaka, İskele Meydanında yer alan "Atatürk, annesi ve Kadın Hakları Anıtı" ile İngiltere'de düzenlenen 'The International Property Awards'ta iki büyük ödülün sahibi oldu.

İngiltere'nin başkenti Londra'da 1995 yılından bu yana düzenlenen 'The International Property Awards'ta bu yılın ödülleri sahiplerini buldu. Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tamer Başoğlu'nun İzmir Karşıyaka İskele Meydanı'nda bulunan ve bu yıl yenilenerek 41,7 metre yüksekliğe ulaşan  'Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı', 'The International Property Awards'ta iki ödülün birden sahibi oldu. Heykeltraş Prof. Tamer Başoğlu'nun 1972 yılında yaptığı anıt, sanatçının izni ve koordinatörlüğünde Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl yenilenerek 41,7 metre yüksekliğe ulaştı.

Üzerinde; Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım, mermi taşıyan cefakâr Türk Anası, Cumhuriyetle birlikte her dalda yetişen öğretmen, hukukçu, kimyager gibi Türk Kadınlarını simgeleyen kabartma figürlerin yer aldığı yenilenen anıt ve anıtın alt kısmında oluşturulan Kadına Saygı Müzesi, uluslararası jüri üyelerinin oyları ile 'Çok Amaçlı Kullanım Mekanlarının Geliştirilmesi' ve 'Kamu Kullanım Alanlarının Geliştirilmesi' kategorilerinde iki büyük ödüle layık görüldü.

Cumhuriyet'in 50. yılında açılan ulusal bir yarışmada birincilik ödülü alarak yapımına 1972'de karar verilerek 1973 yılında açılan anıtı yapan Prof. Tamer Başoğlu ödülü, yenileme çalışmasını birlikte yürüttükleri Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile birlikte aldı.

Türkiye'nin pek çok yerinde simge haline gelen eserleri bulunan Başoğlu'nun en bilenen anıtları arasında; ODTÜ Bilim Ağacı, Edirne Lozan Anıtı, Veliefendi Hipodromu Atatürk Anıtı, Konya Ereğli Anıtı, Atçalı Kel Memed, Bakırköy Atatürk Anıtı, Mithat Paşa Çağlayan Anıtı bulunuyor.