Etkinlikler

Paylaş

Yurdaer Altıntaş için 80. Yaş Etkinlikleri

Grafik tasarım alanındaki birçok uluslararası etkinlikte ülkemizi temsil eden ve grafik tasarım eğitimine katkılarıyla bilinen Prof. Yurdaer Altıntaş'ın 80. doğum günü, halen öğretim üyesi olarak çalışmakta olduğu Işık Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tarafından organize edilen "YURDAER'E 80. Yaş Etkinlikleri" adı altında Afiş Sergileri ile kutlanıyor.

"Yurdaer'den Afişler", "Yurdaer'in Öğrenci Meslektaşlarından Afişler" ve "Lise Öğrencileri Yurdaer'e Afiş Yarışması" sergileri Işık Üniversitesi Galeri Işık Maslak'ta, "Uluslararası Çağrılı Afişler" sergisi ise FMV Galeri Işık Teşvikiye'de açıldı.

26 ülkeden 48 önemli tasarımcının 100'e yakın özgün afişi yanında Yurdaer Altıntaş'ın 40'ın üzerinde afişi sergilendiği, ayrıca Yurdaer'in 38 öğrenci meslektaşından 60 afiş ile lise öğrencilerinin Yurdaer için tasarladıkları 50 afiş sergileniyor.

Genç Yeteneklerden Ustaya Afişler…

''Lise Öğrencileri Yurdaer'e Afiş Yarışması'', İstanbul'un farklı liselerinden öğrencilerin eserlerinden oluşuyor. Farklı tekniklerle oluşturulan 50 adet afiş, ''Yurdaer'den Afişler'' ve ''Yurdaer'in Öğrenci Meslektaşlarından Afişler'' sergileriyle beraber 8 Nisan'da Işık Üniversitesi Galeri Işık Maslak'ta açıldı.

Serginin açış konuşmasını yapan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ergül Akçakaya, 9 Nisan 2015 günü Galeri Işık Teşvikiye'de Prof. Yurdaer Altıntaş için afiş gönderen 26 ülkeden 48 önemli tasarımcının 100 civarı özgün afişinin bulunduğu ''Uluslararası Çağrılı Afişler'' sergisinin açılacağını, bugün ise Galeri Işık Maslak'ta Altıntaş'ın kendi tasarladığı afişlerinden oluşan serginin yanı sıra, kendi yetiştirdiği öğrencilerinin ve Prof.Altıntaş'ı örnek alan lise öğrencilerinin afişlerinden oluşan iki serginin daha açılmakta olduğunu, bunun her sanatçıya, her eğitimciye nasip olan bir mutluluk olmadığını belirtti. Prof.Dr. Akçakaya sözlerini, aynı zamanda afişlerini Üniversiteye bağışlayan Prof.Yurdaer Altıntaş'a teşekkür ederek sonlandırdı.

Prof. Yurdaer Altıntaş'a 2012 yılında ''Gloria Artis Kültür Liyakat Madalyası'' ve 2014 yılında ''Cumhurbaşkanlığı Liyakat Nişanı Şövalye Haçı'' veren Polonya Cumhuriyetinin İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski bir konuşma yaptı. Başkonsolos konuşmasına, geçen yıl Polonya-Türkiye ilişkilerinin 600.yılının kutlandığını anımsatarak başladı. Altıntaş'ın ailesinin 170 yıl önce, Polonya'dan Osmanlı topraklarına sığındığını söyleyen Başkonsolos Michalski, Prof. Yurdaer Altıntaş'a Polonya-Türkiye ilişkilerinin 600.yılı olması nedeniyle geçen yıl basılan özel bir pul kolleksiyonunu armağan olarak takdim etti.

Yaşamı ilklerle dolu…

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Melih Boydak ise yaptığı konuşmasında, Prof.Yurdaer Altıntaş'ın kendi alanında duayen bir isim olduğunu ve yaşamının ilklerle dolu olduğunu belirtti; ''Türkiye'de grafik tasarım sergisini açan ilk isimdir. Bir Türk sanatçısı olarak, kendi alanında yurtdışında ilk yayını olan isimdir. Ayrıca Türkiye'de Grafik Sanatçılar Derneği'nin kurulmasında büyük emeği vardır.'' diyen Prof. Dr. Melih Boydak, Prof. Yurdaer Altıntaş'a, Işık Üniversitesine ve Güzel Sanatlar Fakültesine yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür etti.

Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Hasip Pektaş ise; Prof. Altıntaş'ın Işık Üniversitesine değer kattığını ve Üniversitenin de değer katan hocalarını daima önemsediğini, bu etkinliğin onun bir göstergesi olduğunu vurgulayarak Işık Üniversitesi Rektörlüğüne ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına teşekkür etti. Pektaş, ayrıca bu etkinlik sayesinde Üniversitenin kapsamlı bir afiş kolleksiyonuna sahip olacak olmasından dolayı, Prof.Yurdaer Altıntaş'a teşekkür etti.

Umarım 100.yılda da buluşuruz

Pektaş'ın ardından kısa bir konuşma yapan Prof. Yurdaer Altıntaş ise, bu doğum gününün, yaşamındaki en görkemli doğum günü olduğunu ve bu etkinliği gerçekleştiren Işık Üniversitesinin öğretim üyesi olmaktan dolayı çok gurur duyduğunu söyleyerek teşekkür etti. ''Umarım 100.yılda da buluşuruz'' diyerek sözlerini bitirdi.

Ardından lise öğrencilerine yönelik düzenlenen ''Lise Öğrencileri Yurdaer'e Afiş'' Yarışmasında dereceye girenlere plaketleri Işık Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ergül Akçakaya ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Melih Boydak tarafından verildi. 9 Nisan günü ise Galeri Işık Teşvikiye'de, birçok yabancı grafik sanatçısı ve tasarımcının eserleriyle katıldığı ''Uluslararası Çağrılı Afişler'' Sergisi açıldı.

Sanatseverler, "Lise Öğrencileri Yurdaer'e Afiş Yarışması", "Yurdaer'den Afişler" ve "Yurdaer'in Öğrenci Meslektaşlarından Afişler" Sergisi 30 Nisan 2015 tarihine kadar Galeri Işık Maslak'ta, "Uluslararası Çağrılı Afişler" Sergisini ise 25 Nisan 2015 Tarihine kadar Galeri Işık Teşvikiye'de görebilirler.

Prof. Yurdaer Altıntaş

1935 yılında İstanbul'da doğdu. 1957 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Afiş Atölyesinden mezun oldu. 1964 yılında İstanbul 'da açtığı ilk kişisel sergiyle ilk Türk grafik tasarım sergisini gerçekleştirdi. 1968 'de Grafik Sanatçıları Derneğinin kurulmasına öncülük etti.

1976 'da Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulunda öğretim görevlisi oldu ve 1979 'da okulun müdürlüğüne atandı. Yurt içinde ve dışında sergiler açtı, birçok toplu sergiye katıldı. 60. Yaş günü nedeniyle dünyadan seçtiği tasarımcılara çağrıda bulunarak 1995 yılında İstanbul'da uluslararası çağrılı afiş sergisi düzenledi.

Bazı ülkelerdeki müze ve arşivlere çalışmaları alındı. Çeşitli ulusal ödüller aldı, 2004 yılında Türk grafik tasarımına yaptığı katkılar nedeniyle ICOGRADA (International Council of Graphic Design Associations) tarafından kendisine "Icograda Başarı Ödülü" (Icograda Achievement Award) verildi. 2009 yılında AGI (Alliance Graphique Internationale) üyeliğine seçildi. Kendisine 2011 yılında Tüyap 21. Uluslararası Sanat Fuarında "Sanatçı Onur Ödülü" , 2012 yılında "Polonya Cumhuriyeti Gloria Artis Kültür Liyakat Madalyası" verildi. 2014 yılında ise Polonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Liyakat Nişanı Şövalye Haçı verildi.

1995 yılında Profesör oldu, 1996 yılında Mimar Sinan Güzal Sanatlar Üniversitesi'nde Grafik Tasarım Bölüm başkanlığına atandı, 2002 yılında aynı üniversiteden emekliye ayrıldı. 2012 yılında Işık Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde öğretim üyesi olarak göreve başladı.

İlgili Dosyalar