Etkinlikler

Paylaş

Prof. Tamer Başoğlu Sergisi Sanatseverlerle Buluştu

Alanlarında 40'ın üzerinde heykel ve anıt uygulaması yapmış olan, 2 uluslararası ve 8 ulusal büyük sanat ödülüne sahip olan Prof. Tamer Başoğlu'nun Heykel Sergisi 17 Nisan 2015 tarihine kadar Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Galeri Işık Şile'de sanatseverler tarafından izlenebilecek.

Üniversitemizin 19. Kuruluş Yıl Dönümü Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Prof. Tamer Başoğlu Heykel Sergisi 17 Mart 2015 Salı günü Işık Üniversitesi Şile Kampüsünde açıldı. Sergi açılışına Şile Kaymakamı Salih Yüce, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ergül Akçakaya, Şile Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Turan Temel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kaytaz, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Dursun, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurumlarının idari amirleri, Işık Üniversitesi akademik ve idari personeli katılım sağladı.

Açış konuşmasında Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ergül Akçakaya; Şile-İstanbul otoyolu üzerine üniversitenin Şile Kampüsünün girişine meydana gelebilecek kazaları önlemek amacıyla kullanıma açılan üstgeçidin yapımında önemli katkısı bulunan Şile Kaymakamı Salih Yüce'ye ve Şile Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Turan Temel'e teşekkür ederek, plaket takdim etti. Konuşmalarına Prof. Tamer Başoğlu'nun sergisi ile devam eden Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ergül Akçakaya; "Burada üniversitemizin sanata ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olarak 49. sanat sergisini açıyoruz. Kıbrıs ve Türkiye'nin her tarafında olmak üzere bir çok eseri olan uluslararası nitelikte heykeltıraşımız ve hocamız olan Prof. Tamer Başoğlu'nun bu sergisinde konuşmak benim için bir onurdur "dedi.

Heykel Sanatında Teknik Konularda Öncü

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak; " Prof. Tamer Başoğlu hocamız, kamusal alanda 37 m. yüksekliğinde büyük eserler olarak en fazla yapıt bırakan büyük sanatçılarımızdan, heykeltıraşlarımızdan biridir. Barışçıl, yapıcı ve inşaatçı bir kişiliği olan hocamız malzeme ve teknik konulardaki öncülüğü ile Türkiye'deki bir çok tekniği ilk kez uygulamıştır. Bronz heykel ve kesme mermer heykelciliği tekniklerini İtalya'daki deneyimlerinden sonra Türkiye'de ilk kez uygulayan ve öğrencilere aktaran, özellikle Antik ve Ege kültürlerine hâkimiyetini eserlerine yansıtan Türkiye ve dünya çapında ünlü bir hocamızdır." dedi.

70 Milyon Yıllık Çakıl Taşlarından Yapılmış Heykeller Işık Üniversitesinde

Sanatçı Prof. Tamer Başoğlu ise; "Bu sergide 7 cm.'den 37 m.'lik anıtlara kadar çok çeşitli çalışmaları ortaya koyduk. Sergi ile Işık Üniversitemizin ve Güzel sanatlar Fakültemizin değerli çalışmalarını tekrar vurgulamış bulunuyoruz. Burada 60-70 milyon yıllık oluşumlarla meydana gelen çakıl taşlarından, Türkiye'de ilk kez bizim uyguladığımız mum eritme yöntemiyle dökülmüş bronz heykeller ve daha başka tekniklerle öğrencilerimize, Türk heykeltıraşlarına gerek malzeme gerekse teknoloji bağlamında bir takım ufuklar açmak niyetimiz. Somut, soyut figür ve anıt gibi çok çeşitli çalışmalar, teknikler ve malzemelerle öğretmen-sanatçı olarak ışık tutmayı amaçlıyorum " dedi.

Prof. Tamer Başoğlu Kimdir?

• 1938 yılında Nazilli'de doğdu.
• İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. 
• 1954 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi. 
• Belling, Hadi Bara ve Zühtü Müridoğlu'nun öğrencisi oldu. 
• 1960 yılında heykel bölümünü bitirdi ve İtalya'dan sağlanan burs ile Roma Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi.
• 1964 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde asistan olarak başladı. 
• 1970 yılında Doçent, 1976 yılında Profesör oldu.
• 1988 ile 1996 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü Başkanlığı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı yaptı. 
• 1994 ve 1996 yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığını yaptı. 
• 1996 – 2000 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü ve YÖK Üniversitelerarası Sanat Dalları Konsey Başkanlığını yürüttü. 
• 2013 yılından buyana FMV Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde kadrolu öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

İlgili Dosyalar