Etkinlikler

Paylaş

Sayısal Uyum Resim Sergisi Galeri Işık Maslak'ta

"İnsan ile resim ilişkisinde; tekstil ve tasarım nesnelerinin sanatsal yorumu"

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Sibel Avcı Tuğal'ın "Sayısal Uyum" Resim Sergisi, 4 Mart 2015 Çarşamba günü, Galeri Işık Maslak'ta açıldı.

İnsan ile resim ilişkisinde; tekstil ve tasarım nesnelerinin sanatsal yorumunu işleyen ve Sanatçıya ait 20 farklı video çalışmasının yanı sıra dijital ortamda kurguladığı resimlerin yer aldığı serginin açılış konuşmasını Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman yaptı.

Yarman "Nümerik yöntemlerle yaratıcılığın bir araya gelmesi inovasyon kavramını ortaya koyar. Sibel Avcı Tuğal'da gerçekleştirdiği bu "Sayısal Uyum" Sergisinde analog ve dijital yaklaşımlarla üretime, endüstriye duygusal dokunuşlar yapmıştır, sayısal yöntemlerle sanatı farklı bir yorumda birleştirmiştir. Temel bir yaklaşımla yaratıcılık kavramının kendisi sanattır, sanat ise inovasyon. Sonuç olarak inovasyon sanatçının en temel yaklaşımıdır. Sibel Avcı Tuğal tekstil ürünleri ile eşarp ile sanatsal yaklaşımları bir araya getirerek sanatını ortaya koymuştur. Kendisini tebrik ediyorum" dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak serginin açılışında yaptığı konuşmasında Sibel Avcı Tuğal'ın kısaca özgeçmişine değinerek özellikle Tuğal'ın kuruluşundan itibaren FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde görev aldığını belirtti ve "Sibel Avcı Tuğal, bu sergiyle Işık Üniversitesi'ne ve Güzel Sanatlar Fakültemize önemli bir katkıda bulundular. Üniversitemize ve Fakültemize yapmış olduğu katkılar nedeniyle, kendisine çok teşekkür ediyorum." dedi.

Sibel Avcı Tuğal ise teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında sergisi hakkında kısa bir bilgi vererek; "Sayısal Uyum resim sergimde, dijital art ile yaptığım özgün kompozisyonlar, farklı ortamlarda yer almaktadır. 34 adet tual üzerine birebir baskı dijital resimlerim, 6 adet kağıt üzerine sayılı dijital baskı resmim, 7 adet ipek kumaş üzerine dijital baskı fular ve 1 adet ipek kumaş üzerine dijital baskı bluz ilk kez sergilenmektedir. Özellikle fular ve bluzları resim ve insan bedeninin entegrasyonu olarak değerlendirmenizi istiyorum. Ayrıca Sayısal Uyum sergimde ilk kez yer verdiğim başka bir çalışma grubu da her biri yaklaşık 4 dakika süren, 60 farklı kompozisyon kinetik resimlerimden oluşmaktadır." dedi.

Konuşmaların ardından Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sıddık Yarman tarafından sanatçıya plaket verildi.

Sergi süresince gösterilecek tele-sunumlarda ise amaç; film veya video beklentisi içinde olan izleyiciye resmin içindeki hareketi ya da hareket eder görüneni sunarak onu kinetik sanatla buluşturmak olarak özetleniyor.

Sanatçının son dönemlerde kurguladığı, resmin giyilebilir olmasına yönelik araştırmalarından biri olan 'fularlar' serisi açılışta oldukça ilgi uyandırdı. Bu çalışmalar iki boyutlu olmalarına karşılık geleneksel resim malzemeleri ile değil, dijital baskı tekniği kullanılarak üretilmiş. Böylece bir moda ve tasarım nesnesinin sanatçının gözünde bir bedenle nasıl entegre olabileceği, dolayısıyla nasıl giyilebilir olabileceğine işaret ediyor. Daha genel anlamıyla bu çalışmalar, insan ile resmin ilişkisinde tekstilin ve tasarım nesnesinin sanatsal bir yorumu şeklinde okunabilir. Bu seride yer alan resimlerden bir bölümü 45x145 cm ipek şifon üzerine 'fular' olarak basılarak sergi alanında sergilenmektedir.

Sanatseverlerin, 4 Nisan'a kadar Galeri Işık Maslak'ta izleyebilecekleri sergi kapsamında ayrıca, her Çarşamba 14.00-15.30 saatleri arasında sanatçı konuyla ilgilenen sanatseverlerle biraraya gelecektir.

İlgili Dosyalar