Sosyal İzolasyon ile Baş Etmek / Coping with Social Isolation

Sosyal İzolasyon ile Baş Etmek / Coping with Social Isolation

Koronavirüs'ün (COVID-19) birden fazla ülkede, şehirde ve ilçede kendisini göstermesi ile beraberinde alınan önlemler bazı kaygıları beraberinde getirmektedir. Koronavirüs'den (COVID-19) kendimizi ve çevremizi korunmak için sosyal izolasyon kavramı büyük önem taşımaktadır. Sosyal izolasyon; kişinin kendisini toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırması şeklinde tanımlanmaktadır. Aslında bu önlemin daha çok fiziksel izolasyon olduğuna dikkat çekmekte fayda vardır.  Fiziksel izolasyon sebebi ile bir süre hayatımızdaki rutinlere ara vermiş bulunmaktayız. Hayatı hızlı tempoda yaşayan genç yetişkin/ yetişkinler de böyle yavaşlamaya/ ara vermeye alışık değiliz. Nitekim bu yavaşlama da stresli bir durum hale gelebilmektedir. 
Stresli durumlar ile baş etmek için gücünüz ve iç kaynaklarınız mevcuttur. Ancak kaygı ya da olumsuz duygular ve koşullar söz konusu olduğunda gücünüzü ve iç kaynaklarınızı kullanamayacakmışsınız gibi ya da bitmiş/ tükenmiş gibi hissettirebilirsiniz. Bu noktada daha önce olumsuz duygular/ koşullar ile nasıl baş edebildiğinizi kendinize hatırlatmakta fayda vardır. İçinde bulunduğumuz süreç daha önce baş edebildiklerinizden farklı dahi olsa gücünüzü ve iç kaynaklarınızı kullanabildiğinizi hatırlatacaktır. 

UNUTMAYIN! Kaygı ile baş etmek, stresli durumlara uyum sağlamak öğrenilebilir ancak zamana ihtiyaç vardır. 

Peki bu kaygılı ve zor süreci nasıl yönetebilirsiniz?

Bu zorlu süreçte salgın konulu dizi, film izlememelisiniz! Kaygı ile baş etmenizi, stresli durumlara uyum sağlamanızı zorlaştıracaktır. 

Rutinler önemlidir! Günlük hayat rutinlerinizi askıya aldığınız için (okula gitmek, işe gitmek vb.) uyku düzeninizde probleme yol açabilir. Uyku düzenindeki bozulmalar hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlığınızı etkileyecektir. Tam bu noktada uyku düzeninizi korumak büyük önem teşkil etmektedir.

Evde geçirmeniz gereken bir süreç var diye yalnız kalmak zorunda değilsiniz. Teknolojiyi kullanın. Aileniz ve arkadaşlarınız ile görüntülü konuşmalar yapabilirsiniz. Bu konuşmalarda ana konunuzun Koronavirüs (COVID-19) olmasından kaçının. Sosyal bağ kurabilmek hem kendi duygularımızı hem de birbirimizin duygularını dengelememizi sağlayacaktır o nedenle mesajlaşmak, e-posta göndermek yerine birbirinizi sesinizi duyurup aynı zamanda görüntülü ile destekleyin. 

Hareketsiz kalmamak sağlığınızı olumsuz etkileyebileceği gibi depresif hissetmenize de neden olabilir. Bu nedenle, aksi söz konusu değil ise, ev içinde egzersiz yapabilirsiniz. (yine teknolojiden faydalanarak egzersiz videolarını kendinize rehber seçebilirsiniz.)

Koronavirüs (COVID-19) hakkında kaynağı belli olmayan, alanında yetkin olmayan kişiler ve kurumlar tarafından sunulan bilgiler kaygı seviyenizi arttıracak olup mevcut durum ile baş etme seviyenizi olumsuz etkileyecektir. Bu noktadan çıkışla; doğru kaynaklardan (yetkili kişi ve kurumlardan) bilgi almanız süreç ile baş etmeniz açısından önemlidir. 

Evde olmanız yemek düzeninizde bozulmalara neden olabilir. O nedenle hayatınızın olağan akışı içerisindeki (okula, işe gittiğiniz zamanlardaki gibi) yemek yeme rutininizi sürdürmelisiniz.

İçinde bulunduğumuz süreç ve evde olmanız sebebi ile kendinizi halsiz, güçsüz ve keyifsiz hissedebilirsiniz.  Ancak bu durumdan hızlıca çıkmanız oldukça önemlidir. Çünkü bu şekilde kendinizi hasta, daha da kaygılı ve depresif hissetmenize yol açabilir. Uyandığınızda pijamalarınızı çıkarıp, günlük size iyi hissettiren kıyafetler giyebilirsiniz

Öz bakımınızı ihmal etmeyin! Her gün öz bakım rutininizi sürdürün. Bu sokağa çıkar gibi bir hazırlık yapmanız gerektiğini değil kendinizi bırakmamanız gerekti anlamına gelmektedir. 

Yapılacaklar listesi hazırlayın! Gün içerisinde tamamlamanız gerekenler ile ilgili bir liste yapın. İş ya da yaşam koşullarınızı göz önünde bulundurarak liste hazırlayabilirsiniz. Liste hazırlamak ve tamamlamak sizi hayatın içinde aktif tutacaktır.  

Yeni hedefler ve aktiviteler planlayın! Daha önce yapmayı planladığını ertelediğiniz ya da zamansızlık sebebi ile başlayamadığınız/ sürdüremediğiniz şeyleri düşünün. Evde yapabileceklerinizi bulup harekete geçin. İnternetin sağladığı olanaklar hedefinize ulaşmanızı mümkün hale getirecektir. 

Kendinizi yeniden keşfedin! Bilmediklerinizi, merak ettiklerinizi araştırabilirsiniz. 

Mizaha yer verin! Mizah en iyi başa çıkma yollarındandır.  

Günün büyük çoğunluğunda haber okumak, izlemek kaygınızı arttırabilir bu nedenle ilgi odağınızı size iyi hissettirecekler alanlara yönlendirmek kaygınızı baş edebilir düzeyde tutmanız açısından mühimdir. 
Sizi üzen, stres düzeyinizi ve kaygınızı arttıran, doğruluğundan emin olmadığınız (resim, video, yazı vb.) bilgileri sosyal medya hesaplarınızdan paylaşıp kaygınızı arttırmayın. Unutmayın ki kendi ruh sağlığınız kadar toplumun ruh sağlığına da etki edebilirsiniz. Kendi ruh sağlığınızı da  toplumun ruh sağlığını da korumaya yardımcı olun.

Kaygınız günlük yaşamınızı sürdürmenizi engelleyecek boyutta ise ve yukarıdaki bilgiler size yeterince yardımcı olmuyorsa, bu konu ile ilgili daha fazla bilgi veya yardım almak için psikolojik danışmanlık merkezimize veya başka bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşebilirsiniz. 

Bilgi almak için Psikolojik Danışmanlık Merkezi'ne ulaşabilirsiniz.
pdm@isikun.edu.tr
(Yalnızca Işık Üniversitesi öğrenci ve personeline hizmet verilmektedir.)

-------------------------------------------------------------

Coping with Social Isolation


With the outbreak of coronavirus (COVID-19) globally, anxiety and stress are on rise. The concept of social isolation is of a great importance to protect ourselves and our environment from Coronavirus (COVID-19). Social isolation is defined as the partial or complete removal of the person from the society. It is worth noting that social isolation can be explained mostly by physical isolation. Due to the physical isolation, we are faced with the fact that we need to give a pause to our daily routines for a while. As young adults having a vibrant life we find it difficult to slow down or take a break in our lives. And this major change brings more stress to our lives.  
You definitely have the inner power to deal with these stressful situations. However, when it comes to anxiety or negative feelings, you may not be able to use your inner power or resources and you may get exhausted. At this point, you should remind yourself of how you have been able to deal with negative emotions / conditions before, even if this is different than the other ones. It is very important to remember you have the power to overcome this challenging times.
REMEMBER!  You could learn how to cope with anxiety or adopt yourself to stressful situations, but time is required for that.
How can you manage these difficult times?

  • Routines are important! Changing your daily routines (going to school, going to work, etc.) can lead to disruptions in your sleep patterns and these disruptions will affect your physical and psychological health. At this point, it is very important to maintain your sleep pattern.
  • Do not feel alone at home and use technology to communicate with your beloved ones. You can make video calls with your family and friends. In these conversations, avoid to make Coronavirus (COVID-19) your main subject.
  • Lack of exercise would damage your health or make you feel depressed. For this reason exercising at home would be a good way of relaxing. You can always access online exercising videos.
  • Information about coronavirus (COVID-19) provided by non-relevant people and institutions will increase your anxiety level. Please try to get information given by the authorized people only.
  • Spending so much time at home might cause changes in meal order. Please remember to keep your eating habits through your daily routine.
  • You may feel sluggish and unhappy when you stay at home for a long time. This might make you feel sick, anxious and depressed. However, it is very important to get out of this situation quickly. When you wake up, take off your sleepwear and wear new clothes that will make you feel better.
  • Do not neglect self-care!  Maintain your self-care routine every day. This means that you should not give up on yourself.
  • Make a to-do list! Planning the things you will do and need during the day would help through this time. Preparing and completing a list will keep you busy.
  • Plan new target and activities! Think of all the things that you did not manage to complete or find time to start before.  Among those pick the ones you can do at home now and use internet resources.
  • Discover for yourself again! It's a good time to do research, read books and watch movies.
  • Include humor in your life! Humor is one of the best ways to cope during challenging times.
  • Reading and following news throughout the day will make you feel nervous. Thus please avoid spending the whole day watching the news and focus on the areas that would make you feel better.
  • Do not share any sort of imagine or news on your social media accounts if you are not sure about its accuracy. Unclear information would make you feel more nervous and effect your mental health as well as others.

 

If you are unable to cope with your concerns and  above information does not help you enough, you can always contact the psychological counseling center or another mental health professional for further assistance.

For more information please contact our Psychological Counseling Center.
pdm@isikun.edu.tr

(Psychological Counseling Center only serves Işık University students and staff.)

İlgili Dosyalar