Haberler

Paylaş

Akademik Kadromuz Yükseltme ve Atamalarla Güçlenmeye Devam Ediyor

Akademik süreçleri tamamlayarak "Profesör" unvanı alan Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Sıla Durhan ile Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığına atanan Prof. Dr. Ö. Osman Demirbaş için Şile kampüste Akademik Yükseltme ve Atama Töreni gerçekleştirildi. 

Törende Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Serdar Sarıgül, Mütevelli Heyeti Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Şinasi Onur, Dr. Altan Edis, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Kaya, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi TMF Dekanı Osman Demirbaş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Serhat Koloğlugil, Işık Üniversitesi Genel Sekreteri İçten Arıkan ve Işıklı Akademisyenler hazır bulundu. 

Rektör Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Serdar Sarıgül'ün tören konuşmalarının ardından, Rektör Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman tarafından Prof. Dr. Özlem Sıla Durhan'a cübbesi giydirildi. Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Serdar Sarıgül'ün hatıra plaketi takdim ettiği Prof. Dr. Özlem Sıla Durhan, daha sonra Profesör unvanıyla ilk konuşmanı yaptı. 

Törenin ikinci bölümünde ise Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak atanan Prof. Dr. Ö. Osman Demirbaş'a Rektör Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Serdar Sarıgül tarafından hatıra plaketi ve çiçek takdim edildi. Tören, Prof. Dr. Ö. Osman Demirbaş'ın Dekan unvanıyla yaptığı konuşmanın ardından sona erdi.     

Prof. Dr. Özlem Sıla DURHAN
Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Çeşitli proje ekiplerinde tasarımcı ve proje yöneticisi olarak çalıştı, yarışmalara katıldı. Almanya'da Hannover Dünya Fuarı Gençlik İnisiyatifi'ndeki araştırmalarının ardından "Türkiye Cumhuriyeti'nin Uluslararası Dünya Fuarlarına Katılımı" başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. 

"Erken Cumhuriyet İstanbul'unda Kentsel Değişim (1928-1950)" başlıklı teziyle ise doktorasını Yıldız Teknik Üniversitesi'nde tamamladı. Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Doktora Sonrası Araştırma Bursu almaya hak kazandı. Bu araştırma projesi kitaplaştırıldı ve "Mısır Çarşısı'nı Düşünmek: Mekânsal Pratikler, Özneler, Gündelik Yaşam", İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlandı. 

Çalışmaları; Türkiye modernliğinin fiziksel çevre bağlamında irdelenmesi, kentsel mekân ve dönüşüm, mimarlık tarihi ve kuramı, modern sanat ve mimarlık üzerine yoğunlaşmakta, bu konular ekseninde pek çok ulusal ve uluslararası yayını, konferans ve sempozyum katılımı, atölye yürütücülüğü bulunmaktadır. 2013 yılından bu yana Işık Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde öğretim üyeliği görevini sürdürmekte, stüdyo ve kuram dersleri vermektedir. Prof. Dr. Özlem Sıla Durhan, 19 Nisan 2022 tarihli Üniversite Yönetim Kurulu ve 28 Nisan 2022 tarihli Mütevelli Heyeti kararı ile profesörlük kadrosuna atandı. 

Prof. Dr. Ö. Osman DEMİRBAŞ
1973 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimlerini TED Ankara Kolejinde tamamladı. 1995 yılında lisans, 1997 yılında yüksek lisans ve 2001 yılında doktora derecelerini Bilkent Üniversitesi, iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünden aldı. 

1995-1996 yılları arasında önce serbest, ardından Belgin Koz Mimarlık ve İç Mimarlık Ofisinde tasarımcı olarak çalıştıktan sonra, 1996 yılında araştırma görevlisi olarak başladığı akademik yaşantısına 1999'dan itibaren önce öğretim görevlisi, daha sonra öğretim üyesi olarak devam etti. 

2012 yılında doçentlik unvanını alan Prof. Dr. Ö. Osman Demirbaş, 2020 yılında da profesörlük unvanını aldı. Temel çalışma alanı tasarım eğitimi ve deneyimsel öğrenme olan Prof. Dr. Ö. Osman Demirbaş'ın çeşitli uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde bilimsel çalışmaları yayınlanmıştır. 

Lisans ve lisansüstü programlarında; tasarım stüdyosu, göstergebilim, detay stüdyosu, tasarım araştırma yöntemleri, bütünleşik tasarım çalışmaları, tasarım perspektifleri, tasarım temsil kuramları, geleceğe yönelik tasarım çalışmaları gibi farklı dersler vermektedir. 

2011-2015 yılları arasında; İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevinin ardından, 2015-2017 yılları arasında Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürütmüştür. 

2011-2014 yılları arasında IFI, Uluslararası İçmimarlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almış, halen IFI Avrupa Elçisi ve Eğitim Birliği Üyesi Temsilciliği görevlerini sürdürmektedir. 

2017-2018 yılları arasında bir yıl süreyle misafir öğretim üyesi olarak Birleşik Krallık, İskoçya Glasgow'da bulunan Stratclyde Üniversitesi Denizsel Mimarlık, Okyanus ve Denizsel Mühendislik Bölümünde akademik araştırmalarını sürdürmüş ve dersler vermiştir. 

2022 Ocak ayında Işık Üniversitesine tam zamanlı Öğretim Üyesi olarak katılan Prof. Dr. Ö. Osman Demirbaş, 7 Mart 2022 tarihinde Mütevelli Heyeti kararı ile Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak atanmıştır. 

İlgili Dosyalar