Haberler

Paylaş

19 Mayıs'ı Coşkuyla Kutladık

Işık Üniversitesi 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını akademisyenler, idari çalışanlar ve öğrencilerin katılımıyla düzenlenen online tören ve hemen ardından düzenlenen 19 Mayıs'ın farklı açılardan ele alındığı bir panelle kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş'in açış konuşmasıyla başlayan törende; Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Serdar Sarıgül katılımcılara hitap ederek, 19 Mayıs'ın anlam ve önemini vurguladı. Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Serdar Sarıgül konuşmasında, "19 Mayıs, kurtuluş ve kuruluşun işaret fişeğidir. Bu uğurda şehit ve gazi olan tüm kahramanları saygı ve şükranla anıyoruz." dedi.

Törende konuşan Işık Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ulaş Güney Yerli ise; işgal altında parçalanmak, bölünmek ve paylaştırılmak istenilen Türk topraklarının ve Türk Milletinin 19 Mayıs'la birlikte yeniden dirildiğine dikkat çekerek, "Günümüze kadar uzanan demokrasi, hak ve hukuk terimlerini, özgürlüğümüzü, kültürümüzü yaşayabilmeyi, boyunduruk altında olmamayı, Mustafa Kemal Atatürk'e ve onun öncülüğünde 19 Mayıs'ta başlayan Milli Mücadele'ye borçluyuz." dedi.

O gün Bandırma Vapurunda Türk Milletine ve kurtuluş davasına inanan bir Mustafa Kemal olmasıydı, bu kavramları bu topraklarda göremeyecektik diyen Ulaş Güney Yerli, "Bu nedenle 19 Mayıs'ın gençlere adanan bir bayram olması bizleri onurlandırıyor ve gururlandırıyor. Bunun yanında 19 Mayıs, biz gençlere büyük bir sorumluk da yüklüyor. Gençler olarak bu tarihi sorumluluğa sahip çıkacağız." diye konuştu.

Öğrenci Konseyi Başkanı Ulaş Güney Yerli'nin ardından konuşan Işık Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı Emine Dal ise; 19 Mayıs'ın, nesillerin kaderini değiştiren bir adım olduğunu vurgulayarak, "Böyle özel bir günü, böyle özel bir bayramı biz gençlere armağan eden Atamıza ne kadar minnettar olsak azdır. Bizlere armağan ettiği bayramla ve Türk gençleri ile ilgili sözleriyle aslında Atamızın bizlere ne kadar güvendiğini görebiliriz. Bizlerden beklentisinin yüksek olması da duyduğu bu güvenin eseridir. Kurduğu Cumhuriyeti ve bıraktığı değerleri bizlerin yaşatacağından emindir Atamız. Bu güven biz Türk gençlerinin her zor zamanında omzunda hissettiği bir el gibi bizleri cesaretlendirmekte ve yolumuza ışık olmaktadır." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Gençliğe Hitabesinde gençlerden beklentilerini açıkça dile getirdiğini hatırlatan Emine Dal, "Biz Türk gençleri de Atamızın açtığı yolda, gösterdiği hedefe, durmadan yürüyeceğimizi dile getirerek onun bu güvenini boşa çıkarmayacağımıza söz verdik; yaptıklarıyla iftihar ettik, Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lidere sahip olduğumuz için her zaman ne kadar şanslı olduğumuzu bildik. Kabul etmek gerekir ki belki de bu, hayattaki en büyük şansımızdır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından törene; açış konuşmasını ve moderatörlüğünü Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın yaptığı, "19 Mayıs 1919: Kurtuluş ve Kuruluş Kapısı Önünde" başlıklı panelle devam edildi.

Panelde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ödül Celep, 'Bir Sosyal Bilimci Gözüyle 19 Mayıs 1919', Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tuğba Yücel 'Arendt'in Eylem Teorisi Işığında 19 Mayıs'ı Yeniden Düşünmek', İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Dr. Öğretim Üyesi Erol Ülker, 'Milli Mücadele ve Mustafa Kemal'in Liderliği', İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Demiralp 'Kuva-yı Milliye Ruhu', Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Köse "Bir Yol Haritası Olarak Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi', İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kayhan Pusane 'Milli Mücadele Döneminde Dış Politika', Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi Neşe Aksakal Duman 'Dümeni Türkçeye Kırmak: 19 Mayıs' başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

İlgili Dosyalar