Haberler

Paylaş

Işıklılar Engelsiz Bir Dünya İçin Bir Araya Geldi

Işık Üniversitesi akademisyenleri, idari personeli ve öğrencileri 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü kapsamında Işık Engel Tanımaz konseptiyle düzenlenen ve iki gün süren etkinlik dizisinde engelsiz bir dünya ve yaşama dikkat çekmek için bir araya geldi.
 
Moderatörlüğünü Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Öğr. Üyesi ve Engelli Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Adnan Uzun'un yaptığı 2 Aralık'taki ilk etkinliğin açılış konuşmalarını Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş ile Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Engelli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman yaptı. Etkinlikte; Empati Hareketi Kurucusu, Eğitimci ve Sosyal Girişimci Banu Yılmaz "Engellilerde İletişim Dili ve Empati" başlıklı bir seminer verirken, Milli Sporcu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Milli Paralimpik Yüzücü Elif İldem ise "Sporda Engel Yok" başlıklı söyleşide yaşadığı deneyimleri paylaştı.

Açılışta konuşan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, engelliliğin sadece bir istatistik veri olmadığına dikkat çekerek, "Engellilik; istatistiklere indirgenemeyecek kadar somut, rakamların, oranların arasında kaybolmayacak kadar gerçek bir durumdur. Bu veriler elbette dünyada ve ülkemizde engellilere yönelik politikaların oluşturulması, dolayısıyla engelli bireylerin ülkede üretilen toplam zenginlikten daha çok pay alması, onların yaşamın içinde daha çok yer almalarını sağlayacak ekonomik, sosyal ve teknik olanakların üretimi ve hizmete sunulması açısından önemli göstergelerdir. İstatistikler, bizlere bir veri ve sonuç sunar. Ancak bu verilerin işaret ettiği durumu değiştirecek bir anlayış, toplumsal ve bireysel ölçekte gelişmedikçe; engellilerden değil, engellenmiş insanlardan söz etmeye devam ediyor olacağız." diye konuştu.

Engelliliğe çözüm yolları üretmenin öncelikli olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Toplumsal yaşama katılımın önündeki engelleri kaldırmak ve engelli bireylerin sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak için, yeterli kaynak ve uzmanlığı sağlamak, toplumlar için aynı zamanda bir ahlaki sorumluluktur. Çünkü artık engellilik halinin asıl kaynağının, çevresel ve toplumsal engellemeler olduğunu biliyoruz. Bugün hakkında farkındalık yaratmamız gereken asıl gerçek, budur. Bıkmadan ve yorulmadan toplumsal bir bilinç oluşturmak için çalışmak durumundayız. Işık üniversitesi olarak, akademik - idari tüm birimlerimizle ve öğrencilerimizle birlikte bu konuda yüksek bir duyarlılığa sahip olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim." dedi.

Işık Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı ve Engelli Komisyonu Üyesi Banu Güneş Kocatepe'nin moderasyonunda 3 Aralık'ta düzenlenen ikinci gün etkinliklerinde ise; Denizli Pamukkale Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Oyuncusu Alper Patır 'Sporda Engel Yok' başlıklı söyleşi ile katılımcılarla birlikte olurken, Dr. Öğr. Üyesi Habibe Akşit ise 'Sanatta Engel Yok' başlıklı bir seminer verdi.

İlgili Dosyalar