Haberler

Paylaş

Doğal Taş Tasarım Yarışmasında Birinci Olduk

Türkiye İhracatçılar Meclisi çatısı altındaki İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin (İMMİB) bu yıl 9'uncusunu düzenlediği Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması, sonuçlandı.  Yarışmaya katılan Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Simay Tokuş, 'Luna Piena' ismini verdiği tasarımıyla birincilik ödülünün sahibi olurken, aynı bölümden katılan Mustafa Can Tözün ve Enes Toplugül ise 'Dalga' isimli tasarımlarıyla mansiyona layık görüldü.

Birincilik ödülüne layık görülen tasarım Luna Piena; kelime anlamı ile İtalyancada dolunay anlamına geliyor. Ürün; formu itibariyle ayın evrelerinden ilham alınan, kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda ışık şiddeti ayarı yapabileceği bir aydınlatma tasarımıdır. İki ölümden oluşan Luna Piena'nın üst bölümü aydınlatmayı sağlarken, alt bölümü ise ışık şiddetinin ayarlanmasına olanak tanıyor.

Alt bölümde bulunan raylı bir sistem boyunca kürenin aşama aşama sol taraftan sağ tarafa hareket ettirilmesi ile kullanıcı ister daha loş, sağ taraftan sol tarafa hareket ettirilmesi ile de daha aydınlık bir alan elde etmiş olabiliyor. Bu durum, kullanıcıya interaktif bir deneyim de sağlar. Işığın şiddetinin ayarlanması noktasında göz hassasiyeti de dikkate alınarak, ışığın mermer üzerinde olan etkisi ile doğal taş ön plana çıkartılması hedeflenmiştir. Luna Piena duvara sabitlenerek kullanılması ve doğal taşın estetikliğini ortaya çıkarması ile
dekoratif bir ürün olarak da tanımlanıyor.

Yarışmada mansiyon ödülüne layık görülen Dalga ise, günümüzde unutulmuş ve telefon ara yüzü olmaya indirgenmiş radyoların, mermerin benzersiz dokusu ve estetiği ile ürüne değer katarak, radyoların evlere tekrar girmesini amaçlayan dekoratif bir ürün olarak tasarlandı. Tasarımda; günümüzde radyo denildiğinde akla gelen "radyo" görselinin dışına çıkılıp mermer malzemesiyle yeni bir boyut kazandırılması ve radyonun çekiciliğinin arttırılması planlandı. Böylelikle mermerin radyoya kattığı değerle kullanıcıların bu ürünü alıp bir heykel gibi evlerinde sergileyebilmesi sağlanırken, aynı zamanda ürünün kullanıcıya sosyal bir fonksiyon katması hedeflendi.

İlgili Dosyalar