Haberler

Paylaş

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun

Cumhuriyetin ilanının 97'nci yıldönümü, pandemi önlemleri kapsamında düzenlenen online tören ve hemen ardından gerçekleştirilen 'Cumhuriyet'e Bakışlar' paneliyle kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama töreninde Işık Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı Emine Dal ve Işık Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı İlker Aydın birer konuşma yaparak Cumhuriyetin ve Cumhuriyet devrimlerinin gençlik açısından önem ve anlamına dikkat çekti.

Rektör yardımcıları, dekanlar, genel sekreter, enstitü ve yüksekokul müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve idari çalışanların hazır bulunduğu törende katılımcılarına hitap eden Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, tükenme noktasındaki bir toplumdan, egemen, bağımsız ve uygarlık yolunda ilerleyen çağdaş bir ulus yaratmayı ve tebaanın yurttaşlara dönüşmesini, ortak hedeflerde buluşarak ulus kimliğine sahip olmasını amaçlayan Cumhuriyetin, ilan edildiği dönemdeki tüm zorluklara rağmen hedefine ulaştığını kaydetti.

Cumhuriyetin, dünyada eşine zor rastlanır bir kurtuluş ve kuruluş hareketinin; bağımsızlığı, hukuku, demokrasiyi, özgürlüğü, aklı ve bilimi rehber edinen en büyük zaferidir olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Cumhuriyet bugün bizi biz yapan hangi değer ve zenginlik varsa 97 yıl öncesinden tüm bunların alt yapısını hazırlayan ve nasıl işleyeceğine yurttaşlar olarak bizim karar verdiğimiz bir yönetimdir. İşte bu yüzden en büyük bayramdır" diye konuştu.

1885 yılından bu yana ülkenin her anına tanıklık etmiş Feyziye Mektepleri Vakfının çatısı altındaki Işık Üniversitesi olarak 25 yıldır Cumhuriyetin erdemini öğrencilere aktarmak ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimlerinin yolunda yürüyen, aydınlık nesiller yetiştirmek için sürekli çalıştıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Bu çabalarımıza karşılık veren, ortak olan öğrencilerimizle ve mezunlarımızla gurur duyuyoruz. 97 yıl önceki bu büyük devrimin yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının her yıl daha da büyük bir coşkuyla kutlanmasını diliyor, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerini atan, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı sevgi, saygı ve şükranla anıyorum" dedi.

Kutlama programı, moderatörlüğünü Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın yaptığı 'Cumhuriyete Bakışlar' paneliyle devam etti. Panel kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ödül Celep 'Dünyada Toplumsal Devrimler ve Türk Devrimi', Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Erol Ülker 'Cumhuriyet'e Giderken İstanbul'da İşgal ve Direniş', Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kayhan Pusane ise 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Geçişte Türk Dış Politikası' başlıklı birer konuşma yaptı.

İlgili Dosyalar