Haberler

Paylaş

İZEV'in 'Hayat ve Biz' Sergisi Galeri Işık Maslak'ta

İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nın (İZEV) sosyal sorumluluk projesi down sendromlu, otizmli ve mental farklılığı bulunan bireylere farkındalık yaratan 'Hayat ve Biz' ile 'Hayvanlar ve Biz' sergisi, Işık Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi işbirliğiyle Galeri Işık Maslak'ta açıldı.

Sergi açılışında konuşan Işık Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Üyesi Doç. Dr. Serpil Özker, dezavantajlı bireylere yönelik önemli bir farkındalık etkinliğine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversite olarak İZEV'le yakından çalışıyoruz, karşılıklı desteklerimiz bundan sonra da devam edecek." dedi.

İZEV Başkanı Hakan Kural ise serginin son iki yılda hayal ettikleri bir yol haritasıyla ortaya çıktığını vurgulayarak, "Toplumda zihinsel engelli olarak tanımlanan bireylerin neler yapabileceğini, hangi işlere imza atabileceğini, uluslararası ödüller alabileceğini ifade etmek için çıktığımız yolda, epeyce mesafe aldık. Herkes ışığıyla bir yerleri ve birilerini aydınlatmalı. Işık Üniversitesinde olmak bizim için çok değerli." diye konuştu.

İZEV Genel Sekreteri ve Koordinatörü Merve Kırcı da açılışta yaptığı konuşmada, "Bugün burada, sizlerle ve İZEV'i temsilen bir grup İZEV genciyle birlikte olmaktan mutluyum. Bu gençler sergide de yüzleriyle modellik yaptılar. Bu sergi, yurt içinde yurt dışında 30'dan fazla kez sergilendi ve her sergide İZEV'li gençler gelenleri bire bir karşıladı ve projelerini aktardı. Dolayısıyla ortalama 10 milyon insana dokunduğumuz bir iş çıktı ortaya. Sergimiz, İZEV'in 5 yıllık sosyal sorumluluk projesinin birinci ve ikinci etaplarını oluşturuyor. 'Sanat ve Biz' adıyla 2017 yılında sahaya indirdiğimiz proje; dünyaca ünlü tablolardaki yüzlerin, 'biz de bir sanat eserinin merkezinde yer alabiliriz' mottosuyla dezavantajlı gençler tarafından ve onların modelliğiyle yeniden üretildiği bir sergi oldu. Bu çalışmayla aslında standart dışı bir estetik anlayışına da hayatımızda yer açmamız gerektiğini vurguladılar." dedi.   

Serginin ikinci etabının ise doğada en saf varoluşu temsil eden hayvanlarla, insanlara dair en saf varoluşu temsil eden her bir gencimizi her karede eşleştirdikleri bir temayla ortaya çıktığını kaydeden Kırcı, "Ortaya 14 fotoğraflık bir seri çıktı. Bu çalışmamız 1,5 yıl boyunca sahada kaldı. Bir de sergi bünyesinde yer alan eserler var. Onlar da 'Hayvanlar ve Biz' sergisinin içinden çıkan ayrı bir çalışma olarak doğdu. Sanat camiasından değerli isimler sizin bu çalışmalarınızı desteklemek istiyoruz dediler. Bunun üzerine 10 farklı ressam bir araya gelerek, bizim tablolarımızı kendi emekleriyle yeniden yarattılar." diye konuştu.              

İlgili Dosyalar