Haberler

Paylaş

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Etkinliği Maslak'ta Gerçekleştirildi

3 Aralık Dünya Engeliler Farkındalık Günü etkinliği Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Akademik ve idari personel ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unun engelli insanlardan oluştuğunu hatırlatarak, "Ülkemizde de bu oranın göz ardı edilemeyecek bir büyüklükte seyrettiği bilinen bir gerçek. Bu sebeple bu anlamlı günün belki de en önemli kelimesi farkındalık" diye konuştu.

"Asıl engel çevre ve insanlardan kaynaklanıyor"
"Engellilere yönelik farkındalık toplumdaki her bireyde yüksek düzeyde oluşmadıkça, biz aslında engellilerden değil, engellenmiş insanlardan konuşmaya devam ediyor olacağız" diyen Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Üstüne basa basa tekrar etmekte fayda var; engellilik istatistik bir veri olmadığı gibi, yürüyememek, görememek, konuşamamak, duyamamak ya da bir uzuv veya bir işlev kaybı da değildir. Bugün tüm dünyada; engellilik halinin asıl kaynağının, çevreden ve insanlardan kaynaklanan engellemeler olduğu kabul edilmektedir. Farkına varmamız gereken asıl gerçek, budur" dedi. 

"Yasalar kadar bilinç ve duyarlılık da gerekli"
Bu farkındalık toplumsallaşmadan bir ilerleme kaydedilemeyeceğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Toplumdaki her bireyin, özgür iradesiyle, diğer tüm insanlar gibi, eşit ve adil bir şekilde hayata katilimi hakki mevcuttur. Bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde bir insanın bu temel hakkini elinden alıyorsanız, asıl engeli siz yaratıyorsunuz demektir. Oysa bu hak, çağdaş dünyanın tüm insanlara tanıdığı en temel haktır. Bu konuda dünyada ve ülkemizde daha alınacak çok yol olduğunu söylemek zorundayım. Evet yasalarımız var. Ancak yasalar bir yere kadar ve yine ancak yaptırım gücüyle toplum içinde kabul buluyor. Bu konuda en az yasalar kadar, hatta daha da fazla ihtiyaç duyduğumuz şeyse, bilinç ve duyarlılık… Bugün engelli insanlarımız; bizlerin duyarsızlığı ve hak tanımazlığı sebebiyle; çalışma hayatına katılamıyor, bireysel yetenek ve donanımlarını ifade edemiyor, hala toplumdan dışlanıyor ve eve hapsediliyorsa, kısacası, toplumda yaşayan her birey gibi hayatın her alanına eşit ve özgür bir erişim hakkına sahip olamıyorsa, tekrar vurgulamak isterim ki; asıl engel bizleriz demektir" diye konuştu.

"Görev ve sorumluluk hepimizin"
Bu konudaki görev ve sorumluluğun, hiçbir bahaneye yer bırakmaksızın herkese düştüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Sokakta, binada, işyerinde, hastanede, parkta, bahçede, okulda, sırada kısacası her yerde ve her alanda bu duyarlılığı göstermek ve yetkililerden de bunu talep etmekle mükellefiz. Sadece fiziksel kısıtlamaları değil, asıl büyük sebebi; engellemeyi yaratan zihniyetleri değiştirmek için de çalışmak zorundayız. Işık Üniversitesi olarak, akademik ve idari personelimizin yanında, öğrencilerimizin de bu konuda özel ve yüksek bir duyarlılığa sahip olduğunu söylemekten büyük mutluluk duyuyorum. Daha bir kaç gün önce Güzel Sanatlar Fakültemizin Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencisi Carilla Karahan, bir vakıf üniversitesinin düzenlediği "engel/sizken" isimli ve bugüne ilişkin yönelik yarışmasında birincilik ödülünün sahibi oldu. Kendisini tebrik ediyorum. Bu duyarlılığın hepimizin düşüncelerine, söylemlerine, eylemlerine, işine ve üretimlerine yansıdığı bir gelecek diliyorum" dedi.

Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş'in ardından katılımcılara hitap eden İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Uzun ise, engellilere yönelik verileri paylaşarak engelli haklarının dünyada ve Türkiye'de tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi.

İlgili Dosyalar