'BÜ'yülü Bir Gün'de İstanbul'daki Değişim Konuşuldu

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Ofisi'nin düzenlediği 'BÜ'yülü Bir Gün'de teknolojiden sürdürülebilir tarıma, sosyal girişimcilikten reklam ve pazarlama dünyasındaki değişimlere bugünün dünyasına dair pek çok konu ele alındı. Etkinlik kapsamında düzenlenen "Teknolojide Yenileşim: İstanbul'da Değişim" konulu panelin moderatörlüğünü ise Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eva Şarlak yaptı. Panelde konuşan Işık Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yelmi ve ses efektörü Korkmaz Çakar, İstanbul'un değişiminin yerel sesler üzerinden nasıl takip edilebileceğini anlattılar. Şehre özgü seslerin korunması ve geleceğe aktarılması içim yürütülen "İstanbul'un Sesleri" (The Soundscape of İstanbul) projesinden bahseden Pınar Yelmi, vapur düdükleri, sokak satıcıları gibi sembolik seslerin kayıt altına alınması ve korunması yoluyla şehirdeki kültürel değişimi takip etmenin önemine değindi. Türkiye'nin en büyük fotoğraf koleksiyonlarından birinin sahibi ve Doğuş Fotoğraf ve Kamera Ekipmanları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Oskar Fuchs ise "Bana fotoğrafa bakmayı öğretti," dediği Ara Güler'le olan anılarını ve Ara Güler'in arşivini korumak için Doğuş Holding'in iş birliğiyle kurulan Ara Güler Müzesi'nin hayata geçme hikâyesini anlattı. Paneldeki son konuşmacı ise Leica Türkiye Genel Koordinatörü Erdem Kayhan Gürbüz oldu. Gürbüz, "camera obscura"dan dijital makinelere uzanan ve stüdyolardan çıkıp gerçek dünyanın yansıtılmasında bir araca dönüşen fotoğrafın tarihsel serüvenini dinleyicilere aktardı.