Haberler

Paylaş

DAG Teleskobunda Fabrika Testleri Başladı

Türkiye'nin 2023 Vizyon Projelerinden Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobunun fabrika testlerine başlandı. Işık Üniversitesi OPAM tarafından tasarlanan ve Adaptif Optik ve Derotator sistemleri üretilen, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesi desteğiyle yürütülen DAG Teleskobunun fabrika testleri İtalya - Lecco'da Türkiye'den giden teknik ekibin gözetiminde gerçekleştiriliyor.

Atatürk Üniversitesi'nin uzay konusundaki en büyük altyapı yatırımı olan DAG'ın 26 Ekim'e kadar devam edecek teleskop test programı; İtalya - Lecco'daki tesislerde, Atatürk Üniversitesi bünyesindeki ATASAM ve DAG Teknik Ekibi, AMOS (Belçika) ve EIE (İtalya) Teknik Ekipleri ile teleskobun mekanik ve optik tasarımını yapan Işık Üniversitesi OPAM Teknik Ekibi tarafından birlikte gerçekleştiriliyor.

Testler kapsamında; malzeme, mekanik, elektrik, elektronik, hareket, titreşim, alıcı, yazılım, kontrol sistemi, takip, ısı ve benzeri fonksiyon ve performans testleri farklı senaryolar ve opsiyonlarla tekrarlanan hassas ölçümler yapılıyor.

Testler için ATASAM ve farklı kurumlardan konusunda uzman kişilerden oluşturulan ekipte Işık Üniversitesi OPAM adına Prof. Dr. Mehmet Demirkol, OPAM Md. Dr. Öğr. Üyesi Onur Keskin, Dr. Öğr. Üyesi Erkin Dinçmen ve Uzm. Müh. Ali Cem Ünal da yer alıyor.

Testlerin ardından teleskop, daha sonra bulunduğu fabrikada sökülerek belirli periyotlarla Erzurum'a getirilecek ve 2020 yılı itibariyle öncelikle DAG yerleşkesine taşınarak esas yerinde kurulum çalışmaları başlayacak.

İlgili Dosyalar