2013-2016 Döneminde Türkiye'de Sosyal Politika Alanındaki Başlıca Gelişmeler ve Etkinlikler

2013-2016 Döneminde Türkiye'de Sosyal Politika Alanındaki Başlıca Gelişmeler ve Etkinlikler

Eylül ve Ekim 2013te Türkiye'de sosyal politikalar ve çalışma hukuku alanında beş önemli etkinlik gerçekleştirilmiştir. Birinci toplantı 26-27 Eylül 2013'te Çalışma Bakanlığı'nın ve sosyal taraf temsilcilerinin geniş katılımıyla gerçekleştirilen 10. Çalışma Meclisidir. Ülkede tartışılan ve yeni yasal düzenlemeler gerektiren konular üzerinde çeşitli bildirilerin sunulduğu ve önerilerin yapıldığı Çalışma Meclisi Bilkent Üniversitesinin otelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma Meclisi'nde tartışılan konular arasında özellikle üç başlık öne çıkmıştır. Bunlar 1. Kıdem tazminatı için bir fon kurulması, 2. Taşeron işçiliğinin yeniden düzenlenmesi ve 3. Geçici işçiliğin özel istihdam büroları aracılığıyla mesleki faliyet olarak yürütülmesini sağlayacak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması konularıdır. Uzun tartışmalara rağmen bu üç konuda da taraflar arasındaki görüş farklarının devam ettiği gözlemlenmiş, bu durum bazı önerilerle birlikte sonuç bildirgelerinde özetlenmiştir. Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Toker Dreli geçici işçilikle ilgili panelde başkanlık etmiş, bu konudaki görüş ve önerilerini Çalışma Meclisine sunmuştur.

Ekim 2013'ün sosyal politikalar yönünden ikinci önemli etkinliği Toprak İşverenleri Sendikası'nın girişimiyle 14-19 Ekim tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilmiştir. İş Hukuku, Endüstriyel İlişkiler ve Sosyal Politika alanlarında 40 kadar akademisyenin katıldığı konferansta sekiz bildiri sunulmuş, bu bildirilere dayanan tartışmalarda bir yandan Türk çalışma hukukunun güncel konuları ele alınırken , endüstriyel ilişkiler sistemimizin geçmişten gelen daha makro sorunları üzerinde de durularak yeni modeller aranmıştır. Toker Dereli ve Metin Kutal tartışmalara daha çok sosyal politikalar ve endüstriyel ilişkiler boyutlarıyla katkı sağlamaya çalışmışlardır. Tebliğ ve tartışmalar Toprak İşverenleri Sendikası tarafından kitap halinde yayınlanmıştır.

Üçüncü etkinlik V. Sosyal haklar Uluslararası Sempozyumu başlığı altında 31 Ekim -1 Kasım 2013 tarihlerinde Uludağ Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilmiştir. Yapılan etkinlikler arasında özellikle bu sempozyum sosyal politikalar alanına yoğunlaşmıştır.Sosyal hakların daha çok sendikal haklar boyutunun tartışıldığı bu etkinlikte yedi bildiri sunulmuştur. Uluslararası Sosyal haklar sözleşmelerinin daha çok Anayasamızın 90. Maddesi bağlamında ele alındığı 1. Oturum oldukça tartışmalı geçmiştir.

Ekim ayının bir başka etkinliği ise HAK-İŞ Konfederasyonunun 22-23 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği Konfederasyonun 38. Yıl kuruluş etkinlikleri olmuştur. Bu bağlamda düzenlenen Emek ve Toplum Kongresi2nde akademisyenler ve sosyal taraf temsilcileri, sendikalar, çalışma hayatı, sosyal politikalar ile yeni Anayasa'da yer alması beklenen demokratik gelişmelerle ilgili görüşlerini tartışmaya açmışlardır.

Kasım 2013'te ilginç bir konferans da 15 Kasım 2013 tarihinde Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından İstanbul'da LeMeridien Otelde düzenlenmiş İş Kanunu'nun 10. Yılı vesilesiyle yapılan bu etkinlikte 2003 tarihli 4857 sayılı İş Kanunumuz 'un çeşitli boyutları,örneğin İş güvencesi ve esneklik hükümlerinin uygulamadaki sorunları tartışılmıştır. Öte yandan, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Derneği'nin geleneksel yıllık Yargıtay kanunlarını değerlendirme toplantısı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 22-23 Kasım 2013 tarihlerinde yapılmıştır.

İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti (İFMC) 9 Nisan 2014'de yapılan Sosyal Politikada Dönüşüm konulu panelinde Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Toker Dereli Işık Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Merkezimiz hakkında tanıtıcı bilgiler vermiş ve bu panele aynı konuda bir sunum yapmıştır. Sosyal Politikanın geleneksel tanımları ile günümüzde yaşanan dönüşümleri arasında myaşanan tezatlarla ilgili oldukça münakaşalı geçen bu toplantıda Merkez Müdürü Prof. Dr.Toker Dereli ile katılımcılardan Prof. Dr. İzzettin Önder arasında, 'özellikle Marksist yaklaşımlar karşısında günümüzün reel politik gereklerine odaklanan kavram ve tanımların çelişkisi' tartışma konusu olmuştur. Sunumlar ve tartışmalar İFMC'nin İktisat Dergisi'nin Ağustos –Ekim 2014 tarihli ve 528 no.lu sayısında ( ss.85-107) yayınlammıştır.

2015 yılında Işık Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonuna başvurularak 'A Conceptyal Works Council Modelling For Türkiye with Special Reference to the Implementation of Relevant EU Directives' konulu bir proje başlatılmıştır. Proje, Sosyal Politikilar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof Dr. Toker Dereli ile Yard. Doçent Dr.Pınar Soykut ve Yard. Doçent Dr.Aslı Şen tarafından yürütülmektedir.

2015-2016 yıllarında ülkenin güncel konuları arasında, taşeron işçiliğine ilişkin yeni düzenleme önerileri, işçiler için kıdem tazminatı fonu kurulması ve geçici işçiliğin özel istihdam büroları aracılığı ile mesleki faaliyet olarak yürütülmesl konuları gündemdeki yerlerini korumuşlar, ayrıca istihdamda ayırımcılığın önlenmesi ve eşitliğin sağlanması, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalar ve bildiriler çeşitli seminer ve panellerin konusunu oluşturmuştur.

İ.Ü.İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünün geleneksel Sosyal Siyaset Konferanslarının sonuncusu 31 Mart 2016 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sosyal taraf temsilcilerinin katılımıyla 'Özel İstihdam Büroları Aracılığı ile Geçici İş İlişkisinin Düzenlenmesine İlişkin Kanun Tasarısının Değerlendirimesi' konusunda yapılmış, Merkez Müdürü Toker Dereli bu panele başkanlık yapmış ve bir bildiri ile katılmıştır.

İlgili Dosyalar