Dr. Öğr. Üyesi Günet Eroğlu'na TÜBİTAK'TAN Destek
Close

Dr. Öğr. Üyesi Günet Eroğlu'na TÜBİTAK'TAN Destek

Back

Dr. Öğr. Üyesi Günet Eroğlu'nun yürütücüsü olduğu disleksi projesi, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü

Disleksi, nörolojik kökeni olan özel bir öğrenme güçlüğüdür. Disleksi, doğru ve akıcı kelime tanımadaki zorluklar ve zayıf heceleme yetenekleri ile tanımlanıyor. Türkiye'de yaklaşık olarak 7.8 milyon tanılı ve tanısız disleksili kişi, dünyada yaklaşık olarak 750 Milyon disleksili kişi bulunmakta.
Işık Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Günet Eroğlu'nun yürütücüsü olduğu disleksi konulu TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü. Söz konusu 122E085 nolu proje ile disleksili kişilerin okuma becerilerinin göz hareketleri, insan sesi, okuma kalitesi ve odaklanma gücü üzerinden verilen nöro geribildirim ile geliştirilmesi hedeflenmekte. Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Günet Eroğlu, özellikle, sosyo ekonomik olarak düşük gelirli disleksili çocukların ve ailelerinin, düşük maliyetli bir mobil yazılım ile evde, çocuğun okuma becerilerini artırmalarını ön gördüklerini dile getiriyor. Dr. Eroğlu sözlerine şöyle devam ediyor: "Projemizin ana amacı, tüm dünyada 750 Milyon disleksili kişiye öğrenme güçlüklerini azaltıcı, ucuz ve etkinliği yüksek, dil bağımsız bir çözümün ortaya konmasıdır.Bu proje ile nöro geribildirim için başlık gerektiren EEG sinyalleri yerine göz hareketleri ve ses kaydı kullanılacaktır. Ek bir donanım maliyeti getirmeyeceği ve sadece bir mobil uygulama üzerinden kullanılabileceği için aileler tarafından daha kolay erişilebilir olacaktır. Projemiz ile ekip üyelerinin, disleksi gibi beyin durumlarının geliştirilmesi için göz hareketlerinin kullanımı konusunda bilgi ve deneyimlerini artırmaları hedeflenmektedir. Işık Üniversitesi, Teknoloji Transfer Ofisi, projenin başvuru aşamalarında büyük destek olmuştur."
Projede Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehim Arman (Acıbadem Hastanesi), Çocuk Nörolojisi uzmanı Prof. Dr. Serap Teber (Ankara Üniversitesi)  Danışman olarak yer alacaktır. Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden Dr. Rahim Dehkharghani Araştırmacı olarak destek olacağı bilgisini veren Işık Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Günet Eroğlu, yaklaşık 30 ay sürmesi beklenen projede, 2 Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora bursiyeri, 1 Psikoloji Yüksek Lisans ve Doktora bursiyeri yer alacağını da belirtti. 

Projenin hem disleksili çocukların okuma becerilerini artırmasına, hem de ülkemizdeki yetişmiş insan gücünün artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmekte. Proje bütçesi ise toplamda 280,000 TL.
Proje için etik kurul onayı Acıbadem Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan alındı. Klinik çalışma için hasta kabulüne Ocak 2024'te başlanacak projenin klinik çalışmanın yaklaşık olarak 1 yıl sürmesi planlanmakta.