Öğrenci Merkezli Eğitim/Bologna Süreci

Öğrenci Merkezli Eğitim/Bologna Süreci

Makine Mühendisliği Programı, analiz yapma, problem çözme, mantık yürütme, sonuca varma, yaratıcı düşünme, takım olarak çalışma, iletişim kurabilme gibi becerilerin derslere yayılarak, programlı ve sistematik olarak mesleki bilgiyle harmanlanarak verildiği bir program sunmaktadır.

1. Makine Mühendisliği Lisans Programının Amaçları

Makine mühendisliği lisans programı eğitim amaçlarının belirlenmesinde temel yol gösterici Üniversitenin, Fakültenin ve Bölümün misyon ve vizyonları olmuştur. Bunun yanında programın paydaşları (öğretim üyeleri, danışma kurulu, öğrenciler, sanayi v.d.) ile ortak olarak yapılan çalışmalar sonucunda programın Öğretim Amaçları belirlenmiş ve bu amaca ulaşmak için gerekli Program Kazanımları belirlenmiştir.

PA-1. 

Mezunlarını makine mühendisliği bilimi ve uygulama alanlarında toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek yeni mühendislik çözümleri üretmekte başarılı olacak şekilde hazırlamak,
 
PA-2. Mezunlarını yaşam boyu öğrenimin bilinci ile donatmak ve meslek yaşamlarını kendilerini sürekli geliştirerek sürdürmelerini sağlamak,

PA-3.

 

Mezunlarını topluma hizmetin önemini benimseyen, etik değerlere saygılı, sorumluluk alan ve liderlik yaparak sosyal alanda, iş dünyasında ve teknik alanda önemli katkılar yapacak bireyler olarak yetiştirmektir.

2. Makine Mühendisliği Lisans Programının Kazanımları

Kazanımlar veya öğrenme kazanımları; öğrenim sürecinin tamamlanmasından sonra başarılı olmuş bir öğrencinin, "Ne bileceğini, Ne anlayabileceğini, Ne yapabileceğini" ifade eden yetkinliklerdir. Makine Mühendisliği Programı Kazanımları Makine Mühendisliği mezunlarının belirlenmiş program amaçlarına ulaşmasını sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Bu kazanımlar aynı zamanda YÖK Genel Kurulu'nda kabul edilen Türkiye Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu olup, hem genel (mesleki olmayan) bilgi ve becerileri, hem de mesleki alana özel bilgi ve becerileri içermektedir.

(İlgili program kazanımlarına tıklanıldığında, bu program kazanımlarına tam ile kısmi katkı sağlayan ders kodları görülecektir. Bu ders kodlarına tıklanıldığında ise dersin katolog bilgilerine ulaşılacaktır.)

Bilgi ve Anlama

Zihinsel Beceriler

Aktarılabilir (genel) Beceriler

Pratik Beceriler

PK=Program Kazanımları

Ders Programı- Kazanım matrisine  buradan veya ilgili dosyalardan ulaşabilirsiniz

3. Makine Mühendisliği Lisans Programının Amaçlar-Kazanım İlişkisi

Bu öğrenme kazanımlarının programın amaçlarına nasıl katkıda bulundukları Amaç-Program Kazanım Matrisinde gösterilmiştir.

4. Makina Mühendisliği Lisans Programı Kazanımlarının Akademik Ağırlıklı, Türkiye Yükseköğretim Mühendislik Temel Alanı, 6.Düzey (Lisans Eğitimi) Yeterlilikler Çerçevesiyle (TYYÇ) Uyumu

Türkiye Yükseköğrenim Yeterlilikler Çerçevesine (Mühendislik-Akademik Ağırlıklı) buradan ya da ilgili dosyalardan ulaşabilirsiniz

Program kazanımları-TYYÇ ilişkisine buradan ya da ilgili dosyalardan ulaşabilirsiniz

İlgili Dosyalar