Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri

İş başvurusu yaptınız ve sizi görüşmeye çağırdılar işte kendinizi göstermeniz ve kabul ettirmeniz için ikinci belkide son şansınız. Bunu düzgün bir şekilde yapmanız için size bir kaç mülakat taktiği sunuyoruz.

*** Mülakata gittiğinizde size sorular yöneltilecek. Genelde kişiliğiniz ve özgeçmişinizde bulunan bilgiler üzerinden sorular sorulur. Özgeçmişinizi bir de sizden dinlemek isterler. Özgeçmişinizde yazdığınız işlere neden girdiğiniz ve neden işten ayrıldığınız gibi bilgiler onlar için önemlidir. Bunların dışında size yöneltilebilecek sorular için tıklayınız.

Mülakat Taktikleri
  1. Mülakata birkaç dakika erken gidin, asla geç kalmayın. Böylece bulunduğunuz ortama alışmak ve varsa heyecanınızı kontrol altına almak için zamanınız olur, ayrıca zamanın değerini bildiğinizi ve işinizde de disiplinli olacağınızı göstermiş olursunuz.
  2. Sizi özellikle bekletebilirler, sakin olun sabırsız ve agresif davranmayın.
  3. Samimi bir şekilde tokalaşın ve kendinizi tanıtın.
  4. Görüşme boyunca doğal olmaya özen gösterin çünkü pozisyonu kapabilmek için büründüğünüz karakter aynı zamanda işi kaybetmeniz için de ilk sebep olabilir.
  5. Güçlü bir beden dili sergileyin, konuşurken göz teması kurun, sorulara abartmadan doğru cevaplar verin, bilmiyorsanız 'bilmiyorum' deyin. Asla yanlış bilgi vermeyin.
  6. Mülakat öncesinde su, kahve gibi şeyler ikram edildiğinde nazikçe kabul edin. Çünkü ikram gelene kadar mülakat asla tam olarak başlamaz, biraz havadan sudan konuşarak mülakatçı ile samimi bir ortam kurabilirsiniz. Ayrıca uzayan görüşmelerde diliniz damağınız kuruduğunda ilk başta ikramı reddettiğiniz için pişman olabilirsiniz. Zor bir soru ile karşılaştığınız zaman da kahvenizden bir yudum alarak düşünmek için vakit kazabilirsiniz.
  7. Şirket hakkında bilgi edinmeden gitmeyin, pozisyon ile ilgili bilgi toplayın ki, o işe ne derece istekli olduğunuz anlaşılsın.
  8. İşin gerektirdiği yetkinliklerinizi ön plana çıkarın.
  9. Giyiminize dikkat edin. Özenli bir dış görünüş kendinize önem verdiğinizi, o işe verdiğiniz değeri ve ne derece istekli olduğunuzu göstermekle kalmayıp çalışırken de işinize aynı özeni göstereceğinizi yansıtır. Ne çok resmi ne de çok rahat giyinin. Her şeyden önemlisi bakımlı görünün. Erkekler; koyu renk takım elbise uygun ayakkabı, düzgün saçlar ve tıraşlı bir yüz, düz renk gömlek uygun kravat. Bayanlar; abartıdan ve aşırılıktan uzak kıyafet, düzgün saçlar, az makyaj, sade takılar, bakımlı eller.
  10. Nefesiniz güzel koksun, ter kokmadığınızdan emin olun.
  11. Mümkünse kariyer danışmanınızla, güvendiğiniz bir arkadaşınız veya ailenizden biriyle mülakata gitmeden önce prova yapın, bu kaygı ve heyecanınızı kontrol altına alabilmenizi sağlayacaktır.
  12. Heyecanlandığınızı hissettiğinizde birkaç saniye duraksayın derin nefes alın, her zaman aynı tempoda konuşun ne çok acele; ne de çok yavaş, kelimeleri net söyleyin.
  13. Konuşurken zaman kazanmak için "eee, ıııı" vb. sesler çıkartmayın.
  14. Sorulara "evet – hayır" gibi cevaplar vermek yerine açıklayıcı cevaplar verin.
  15. Anlayamadığınız bir sorunun açıklamasını istemekten çekinmeyin.
  16. İşe alımınız kesinleştikten sonra ücreti konuşun, gitmeden önce o pozisyonla ilgili bir araştırma yapın ki ne talep edeceğinizi az çok öğrenmiş olursunuz, net rakam yerine bir aralık belirleyin.
  17. Ayrılırken görüştüğünüz kişinin kartvizitini isteyin, teşekkür edin, tokalaşıp ayrılın.

Mülakat, olumsuz da olsa asla moralinizi bozmayın, bunu tecrübe olarak görün, eksik yönlerinizi keşfettiğinizi ve bunları telafi edebileceğinizi düşünün. En kısa zamanda eksik yönlerinizi kurslar ve sertifika programları ile telafi edin!

İlgili Dosyalar