Nisan 2008

Nisan 2008

Hiç Tanımadığım Biriyle Odamı Nasıl Paylaşacağım?

Bugüne kadar ailenizle yaşamış olabilirsiniz ya da daha önce yatılı okul tecrübeniz olabilir, her ne şekilde olursa olsun yeni bir oda arkadaşı ile yaşamaya başlamak biraz kaygı yaratabilir. Bunun hayatınızda farklı ve size çok şey katacak bir deneyim olacağını unutmayın. Bu broşür sizin için yeni olan bu süreci kolaylaştırabilmek amacıyla hazırlanmıştır.

Oda arkadaşınızın sizin en iyi arkadaşınız olması gerekmez fakat aynı odayı paylaşan kişiler olarak birbirinizin haklarına saygılı olmanız temel olmalıdır. Unutmayın ilişki kurmak zaman alan bir süreçtir ve emek ister.

Yaşanabilen problemlerin en önemlisi oda arkadaşınız ile yaşayacağınız çatışmalardır. Burada bizi çatışmaya götüren sebeplerden birisi oda arkadaşımızın bizim gibi düşündüğü, bizim gibi hissettiği, dünyayı ve olayları bizim gibi algıladığı yönündeki aldatıcı düşünce şeklidir. Aslında gerçekte insanlar birebir aynı değildir. Unutmayın oda arkadaşınız sizden farklı değerlere sahip olabilir. Farklı bir kültürden geliyor olabilir. Sizin doğrularınız onun için her zaman doğru olmayabilir. Bundan dolayı önerdiğimiz ilk şey öncelikle birbirinizi tanımaya çalışmak olacaktır.

Birbirinizi Tanımak

Tanışmaya daha genel konulardan başlamak her zaman için en uygun olanıdır. Yeni tanıştığımız birisiyle özel konulara girmek rahatsızlık verici olabilir. Bu yüzden öncelikle şusorularla tanışmaya başlayabilirisiniz;

  • Adın ne?
  • Nerden geliyorsun?
  • Geldiğin yer nasıl bir şehir?
  • Hangi bölümde okuyacaksın/okuyorsun?
  • En sevdiğin film hangisi?
  • En sevdiğin kitap hangisi?
  • Doğum günün ne zaman?
  • Ne tür müzikten hoşlanırsın?
  • Bu yaz neler yaptın?
  • Burada olmak nasıl bir duygu?
  • Ailende kimler var? gibi...
Yurt Hayatından Beklentilerinizi Paylaşın

Birbirinizle tanıştıktan sonra birlikte yaşamakla ilgili beklentilerinizi konuşmak ve hatta belli kuralları oluşturmanız uygun olacaktır. Bunu hemen ilk gün yapmanız gerekmez ama ilk bir kaç gün içinde yapmaktada fayda vardır. Yeni tanıdığınız birisiyle bunları konuşmak zorlayıcı olabilir fakat birlikte yaşarken ortaya çıkabilecek sıkıntıları aşabilmeniz için bu çok önemli bir nokta olacaktır. Şunu unutmayın oluşturacağınız kurallar değişmez kurallar olmamalıdır. Bu kurallar zaman içinde ortak kararınızla değiştirilebilirler. Peki bunu yapmak için hangi konuları konuşmak gerekir?

  • Temizlik ve düzen
  • Ortak kullanım alanları ve eşyalar
  • Çalışma düzeni
  • Uyku düzeni
  • Ziyaretçiler
  • Günlük yaşam alışkanlıkları v.s.

Oda arkadaşınızla tamamen aynı özellikleri taşımanız mümkün değildir. Kuralları oluştururken kendi beklentinizi ortaya koyun fakat çok katı da olmayın. Unutmayın amacımız ortak bir yaşam alanı oluşturmak bunun için karşılıklı bir esneklik işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer isterseniz üzerinde anlaştığınız kuralları bir kağıda yazabilirsiniz.

Bu kuralları belirlemiş olmak yaşayabileceğiniz sorunları çoğunlukla önleyecektir fakat birlikte yaşadığınız dönem boyunca hiç sorun yaşamayacaksınız anlamına da gelmez. Peki arkadaşınızla bir sorun veya çatışma yaşadığınızda ne yapabilirisiniz?

Oda arkadaşınızla konuşun: Sorun yaşadığınız kişi o ve siz bu sorunu ancak onunla konuşarak çözebilirsiniz. Başkalarına anlatarak çözemezsiniz hatta bu sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getirebilir. Sizin ve onun için uygun olan bir zaman ve yer ayarlayın.

Olayın üzerinden zaman geçmesine izin vermeyin: Olumlu veya olumsuz bir durumda duygunuzu arkadaşınızla hemen paylaşın. Unutmayın özellikle olumsuz duyguların görmezden gelinerek veya yok sayılarak üstesinden gelinmez, farkında olmasak da bizi etkilemeye devam ederler.

Arkadaşınızın bütün kişiliğine yönelik değil sadece davranışı üzerinde konuşun: Arkadaşınızın bu olumsuz davranışı dışında mutlaka olumlu yanları da vardır. O yüzden sadece olumsuz davranış ne ise onun üzerinde konuşun. Genellemelerden kaçının "Sen zaten hep böylesin.." yerine "Cd çalarımı bana sormadan alman hoşuma gitmedi." gibi.

Ben dili kullanın: Suçlayıcı ve saldırgan ifadeler yerine davranışın sizin üzerinizdeki etkisinden bahsedin. "Yemekten sonra bulaşıkları yıkamıyorsun" yerine "Ben bulaşıkları yıkamadığın zaman sinirleniyorum" gibi.

Olayları onun yönünden de dinleyin: Olayı farklı anlamış ve yorumlamış olabilirsiniz. Onun da kendisini ifade etmesine izin verin.

Sakin olun ve soğukkanlılığınızı koruyun: Eğer kendinizi kontrol edemezseniz olay daha da büyüyebilir.

Yardım alın: Tarafsız olabilecek birisinden yardım alabilirsiniz. Yurt asistanı, yurt görevlileri veya yurt müdürü'nden.

Tüm bunlar sonuç vermiyorsa Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden yardım alabilirsiniz.

İlgili Dosyalar