Elektrik Devreleri Laboratuvarı

Elektrik Devreleri Laboratuvarı

Temel elektrik devre elemanlarının, ölçüm cihaz ve tekniklerinin incelendiği bu laboratuvarda, çeşitli DC ve AC elektrik devrelerinin tasarımı, kurulması, analizi, çalıştırılması ve ölçülmesine yönelik deneyler gerçekleştirilmektedir.

Deneyler ve Uygulamalar

Laboratuvar Gereçlerine Giriş: Temel Laboratuvar gereçlerine giriş, Osiloskop ve sinyal jeneratörü kullanımı, Elektriksel sinyaller ve ölçme.

İki Uçlu Dirençsel Elemanlar: Çeşitli İki Uçlu Dirençsel Elemanların V-I karakteristiklerinin incelenmesi.

Ohm & Kirchhoff Kanunları , Thevenin & Norton Teoremi, Süper-Pozisyon (Toplamsallık) Prensibi ve DC devrelerde güç: Ohm & Kirchhoff kanunları , Thevenin & Norton Teoremleri ve toplamsallık prensibi doğrulanır. DC devrelerde güç akışı ve ölçümü, maksimum güç transferi incelenir.

RC, RL ve RLC devreleri: Birinci ve ikinci dereceden devrelerin analizi ve rezonans frekansı kavramı.

Gereçler

Osiloskop (Instek GOS-620) (20 Mhz Band genişliği, İki kanal, 1mV/div, X-Y Fonksiyonu)

DC Güç Kaynağı (DF-1731) (İki ayarlanabilir kanal (0-30V), Max. Akım: 3A, Akım Koruması)

Sinyal jeneratörü (Instek GFG-8210) (Frekans aralığı: 0.1Hz ~ 10MHz, Dalga Şekilleri: Sine, Triangle, Square, Ramp, TTL and CMOS Output, İki adımlı (-20dBx2) ve ayarlanabilir zayıflatıcı)

Multimetre (Goldstar DM-332) (Dijit Sayısı: 3.5 Dijit, DC Gerilim Aralığı: 400mV - 1000V, AC Gerilim Aralığı: 400mV - 750V, DC Akım Aralığı: 4mA - 10A, AC Akım Aralığı: 4mA - 10A, Direnç Aralığı: 400Ω - 40MΩ, Kondansatör Aralığı: 40nF - 40μF)

İlgili Dosyalar